Az ember környezetében élő rovarok legfontosabb járványügyi jelentősége, hogy meghatározott fertőző betegségek kizárólagos terjesztői.

Csótány:
Földünkön, első sorban a trópusokon közel 4000 csótányfaj ismert, de csak néhány olyan van amely az ember környezetéhez alkalmazkodott. Hazánkban leggyakrabban a német csótány és a konyhai csótány fordul elő.

Szaporodási képességük a legnagyobb, egy petetokból elméletileg 12 hónap alatt 7 millió csótány származhat. Élettartama átlag 100 nap, de kedvező körülmények között akár 1 év is lehet. Folyadékigénye nagy. Melegigényes, a 25-30 0C-ot kedveli. Táplálékért alkonyattól hajnalig kutat.

Különféle rejtett életmódú rovarok (csótány, poloska, bolha, hangya) elleni védekezés illetve irtás, különböző eljárást igényel. A cél mindenféleképpen a rovarmentesítés és az elért mentesség fenntartása.

 bug

Permetezés  során tartós méregmező létrehozása a cél. Hatásos kivitelezés feltétele a megfelelő irtószer kiválasztása és az, hogy a méregmező minden négyzetcentiméterére az előírt hatóanyag-mennyiség kerüljön.

Permetezendő  terültet meghatározása függ a rovar életterétől (pl.: csótányirtáskor az elsődleges a vizesblokk, ágyi poloska esetén rések, repedések).

Rovarirtó  gélek elsősorban a kismérvű rovarfertőzöttség felszámolására szolgál. A rovarok búvó és tartózkodási helyeire, illetve vonulási útjaira juttatjuk ki a gélt egy speciális adagoló pisztoly segítségével.

Csótányok megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente két alkalommal kötelező jelleggel vegyszeres kezelést kell végezni azon helyeken ahol azt a rendelet előírja.

 

 

Rovarírtás

Címünk térképen